Basebollskola

Är du intresserad av baseboll ?      Du är välkommen att prova Baseboll !       Baseboll är sporten för alla!  

Varje sommar är ni välkommna till Butcherfield för att delta i vår basebollskola. Varje år har vi privilegiet att få hjälp av "envoy" tränare  från Major League Baseball. Sommaren 2006 har spelarna Emil och Markus Hansson och Philippe Longchamps har hjälpt Brent Loehr och Frank Perliscoli under basebollskolan. Vi har haft elever från årskurs 1-9. Vi har främst haft elever från Rättvik, men under Classic car veckan kan besökare och turister lämna sina barn hos oss på Butcherfield så att barnen kan vara med och lära sig baseboll helt gratis.
MLBI envoy coach Brent Loehr från Munster Saskatchewan, Kanada har även hjälpt junior- och seniorlaget.
Frank Perliscoli kommer varje sommar sedan 5 år tillbaks för att utveckla basebollen i Sverige.

Ungdomstränarna Philippe Longchamps, Henrik Nääs  och PG Sjöberg assisterar envoy coacherna och hittar nya talanger till kadett- och juniorverksamheten.
Vi hade två kanadensare som tränare under Classic Car Week i Rättvik. Brent Loehr som MLBI och Philippe Longchamps som assistent. Vi hade mer än 20 elever varje dag till våra träningar. Även föräldrar har deltagit i vår basebollskola. Vi hoppas att få ännu fler deltagare nästa sommar. Ni är välkommna.
Brent Loehr and Frank Perliscoli have made a significant contribution to the developpment of baseball in Sweden. Rättvik Butchers Baseball Club want to thank both of you for your hard work and your professionalism.  
MLBI Envoy Coaches 2006
  Varje år skickar Major League Baseball International tränare, s.k. Envoy Coacher (EC), runt om i världen för att sprida kunskap om baseboll. Sverige har under de senaste åren fördjupat samarbetet och tilldelades under 2004 rekordresurser från MLBI, då tre Envoy Coacher fanns på plats under sommaren.

Basebollskola med Brent

RÄTTVIK Det har varit basebollskola i Rättviks basebollklubb. Unga killar och tjejer har drillats i sportens grunder av den kanadensiske tränaren Brent Loehr. Vecka 31 återkommer han till klubben. Ett av hans bestående minnen från Sverige blir träffen med svenske kocken.


Under fem dagar i vecka 28 fick ungdomar i åldrarna mellan 6-16 år lära sig spela baseboll.
­Det har varit pedagogiskt och grundligt, berättar Mia Bergqvist som har haft barnen Elinor och Anton i basebollskolan.
Hon berättar att Loehr även uppmuntrat föräldrarna att stanna kvar och hjälpa till under träningen. Något hon uppskattat.
Den 31-årige Brent Loehr gästar i år Sverige för första gången. Han ingår i Major league baseball internationel envoy program som sänder ut tränare i världen för att lära ut sporten.
­De blir som idoler och gudar för barnen, säger ungdomstränaren Henrik Nääs i Rättviks basebollskola som är glad att klubben gästas av en utländsk tränare.
Brent Loehr trivs mycket bra i Sverige och tycker det är kul att träna ungdomarna.
­Ungarna är bra på att lyssna och har kul. De får lära sig baskunskaper som att springa, kasta och slå, berättar Brent Loehr.
Han kom till Sverige den 3 juli och blir kvar till den 12 augusti. Han är i Rättvik under ett par veckor i sommar, första veckan är avklarad men han återkommer till klubben även under vecka 31.
­ De har en bra plan och bra medlemmar som är välkomnande.
Övriga veckor i Sverige undervisar han på andra klubbar runt om i landet.
En av de riktiga höjdpunkterna för Brent Loehr har annars varit att få träffa den svenske kocken Lars "Kuprik" Bäckman. Även det ett minne för livet för den entusiastiske tränaren från Kanada.

Brent Loehr undervisar unga killar och tjejer i baseboll
Utländsk tränare. Den kanadensiska tränaren Brent Loehr trivs mycket bra i Sverige och tycker att det är kul att träna ungdomar. En annan höjdpunkt för honom var att han fick träffa den svenske kocken Lars "Kuprik" Bäckman när han besökte Rättvik.  
Göran Persson
goran.persson@daltid.se
0248-130 05 

Teklubbens ungdomstränare Henrik Nääs

En lektion i baseboll
Amerikansk coach lär
Rättvikseleverna mer om en växande sport


Lyssnade tyst. Eleverna från årskurs sex i Rättvik lyssnade på Frank Perliscoli innan de spelade en match på basebollplanen i Rättvik.
 

 

RÄTTVIK

Han varvar engelska och svenska och eleverna lyssnar knäpptyst.

- Baang, and you hit the ball. Bang, bang. It´s easy, säger Frank Perliscoli, utsänd av MLB, Major League Baseball i USA för att missionera baseboll i Sverige.

Frank Perliscoli är universitetscoach i Los Angeles.

För tredje året besöker han Sverige för att introducera barn och ungdomar i baseboll - en snabbt växande sport i Sverige

-Visst skulle jag som tränare kunna visa grunderna i baseboll, men att ha Frank här är något helt annat. Han presenterar en ny sport och det är både kul och spännande att han kommer från USA, säger Henrik Jansson, Rättviks basebollklubb.

Återväxten och de nya medlemmarna är mycket viktiga för klubben.

Rättviks basebollklubb har i år inget seniorlag och återväxten inom klubben har inte varit tillräcklig för att klara det bortfallet av spelare.

Orsaken är i huvudsak jobb och studier på annan ort. Många unga lämnar Rättvik för att studera.

- Andra tycker att det inkräktar för mycket på fritiden att spela. Men med flera unga spelare har vi goda möjligheter att komma vidare, säger Henrik Jansson.

Många duktiga spelare har fostrats i klubben. Rättvik har till exempel varit i SM-final ett antal gånger.

De som blev kvar när andra flyttade spelar i stället i Leksand och Gävle.

Att Frank kommer till Sverige och Rättvik är mycket viktigt.

I Rättvik träffade han elever från årskurs sex. Cirka 150 elever deltog i Franks träningspass på Rättviks basebollsplan nära Jarlstugan.

Direkt efter introduktionen med Frank var det vanlig träning. Flera ungdomar stannade kvar och tränade, flera ville fortsätta.

Under fredagen tränade Frank elever från åtta till elva år i Boda skola.

- I Boda var eleverna mycket entusiastiska. Det blir ett nytt ungdomslag i Boda, eller kanske två, säger Henrik.

En nybörjargrupp startar också i Rättvik.

- Det är kul med baseboll. Det är en ny sport och den passar alla. Den är inte lika fysiskt krävande som andra idrotter. Det är det som är roligast med baseboll, alla kan spela, säger Henrik.

 

katarina.cham@falukuriren.se

Publicerad: 2005-06-04

"Baseboll är även världens största publiksport, världens snabbast växande sport och förmodas snart återigen vara världens största." (wikipedia)

Baseboll är inte särskilt vanligt i Sverige och i de svenska skolorna, något vi tycker att det bör bli ändring på. I kursplanen för idrott och hälsa står det bland annat att eleven ska få inblick i idrottens historia och lära känna olika idrottsformer i olika kulturer samt att fysiska aktiviteter ska utgöra en gemensam nämnare för olika kulturer. Vi anser att baseboll är ett utmärkt exempel på detta! I få lagsporter är samarbete så viktigt som i baseboll, det är svårt att vara en diva eftersom man konstant måste jobba ihop med sina lagkamrater. Samtidigt krävs det att man är snabb både i benen som i huvudet för att kunna spela baseboll. Att eleven ”ska få möjlighet att utveckla tanke och känsla, rörelse- och idrottsfärdigheter samt träna kondition, styrka och rörlighet”, står också att läsa i kursplanen för idrott och hälsa och därför framför vi budskapet: Mer baseboll i de svenska skolorna!

Genom att låta eleverna jobba i samma trio kan man få in pitchteknik, slagteknik och förmåga att fånga bollen i samma övning. Eleven i mitten pitchar en boll till en av kompisarna på kanten, som försöker slå på denna över pitchern. Den tredje personen, på andra kanten, försöker således fånga bollen. Man låter eleverna gå runt på dessa tre platser.

Av Sofia Andersson, Maria Sundh                2006-05-11