Planen Butcherfield

Butcherfield är en av Sveriges finaste Baseboll planer. Namn förklarning. På marken som planen är byggd  har bl.a Lithells slakteri funnits. Slaktare på engelska är Butcher därav namnet.

Planen är byggd av klubbmedlemmar och har varit i bruk i ca 13 år. Vi arrenderar marken och all skötsel sköts av klubbens medlemmar.

Det finns planer att förbättra och bygga lite nya läktare mm. Vid planen för att ytterligare piffa till för oss alla som gillar baseboll men fler som engagerar sig i allt som görs i klubben önskar vi som idag jobbamet lagen, marknaden eller planen.

"We went to Classic Car Week in Rättvik and stayed in Leksand along Lake Siljan. Fantastic! While we were driving around enjoying the sights, happened upon a baseball diamond with kids practicing their pitches. I was stunned. Then again, I was constantly amazed with all the natural beauty Sweden has to offer and the unbelievable appreciation for classic American cars, Americana and the overall friendliness and hospitality of the Swedish people. What a country!" Rick Brook, Albany NY

Att hålla planen fin kräver insatser och Ingemar Johansson har varit ansvarig för det 2006.

Kiosken på planen har Birgitta Domar haft ansvar för.

Vägbeskrivning:

Så här kommer ni till Butcherfield-  Följ instruktionerna och kartan .

Historia:

1997 05 20

Basebollplanen börjar ta form
RÄTTVIK.
Snön är basebollklubbens värsta motståndare. Kommer den alltför tidigt i år hinner inte klubben gör i ordning den nya planen till speldugligt skick.
Under helgen lade medlemmarna gräs på delar av planen.
I 20 års tid har Rättviks Baseboll och softbollklubb väntat på att få en egen plan. Under 1995 och 1996 har en plan börjat att ta form vid nödslakteriet på Hedslund. Den håller visserligen inte helt de reglementsenliga måtten, men klubbens ska söka dispens hos basebollförbundet.
- Målet är att planen ska vara spelduglig till säsongspremiär i maj 1997. Vår största motståndare är snön. Kommer den för tidigt hinner vi inte gjuta fundament och då får vi, precis som vanligt, göra säsongspremiär i Leksand istället, berättar klubbens kassör Lisa Karlehag.
Flytta gräs
Planen har vuxit fram helt och hållet med hjälp av ideella krafter. Under helgen har 20 av klubbens aktiva flyttat gräs från löparbanorna till området vid avbytarbänkarna.
Innan planen är spelklar måste klubben inhägna planen, förse löparbanorna med grus samt anlägga en pitcherkulle.
- När planen är klar tror jag att den blir den finaste i Sverige. Leksands plan är fin, men de saknar nedgrävda avbytarbås, konstaterar en av klubbens talanger, Ronny Frid.
TOMAS ROS
0248-130 05

Frågor och Svar

1. Varför kallas planen Butcherfield?
Där planen är anlagd fanns det tidigare ett slakteri. Slaktare på engelska blir Butcher.

2. Varför kallas ni ibland Rättvik Butchers?
Det är av samma anledning, vår plan är anlagd vid ett tidigare slakteri område därav det engelska namnet butcher.