Baseboll i Sverige och Rättvik, en historisk återblick
När infödes baseboll i Sverige?

I Göteborgs-Postens bildarkiv finns en bild från basebollspel på Heden redan 1904. Baseboll spelades i Göteborg tidigt, och Göteborgs Baseballklubb bildades i mitten av 1910-talet. Men man blev mest känt genom sitt goda bandylag som deltog i den första serietävlingen från 1917 och några år framåt.

Heden - Göteborgs hjärta

Baseboll 1904     

foto:GP

Baseboll infördes i Sverige 1910 av Västerås Bäsbollklubb under ledning av J. Sigfrid Edström. Redan i samband med OS i Stockholm 1912 spelades en uppvisningsmatch i baseboll.
Från 1920-talet och fram till 1943, då Stockholms basebollklubb bildades, spelades inte någon organiserad baseboll i Sverige.
Svenska Basebollförbundet bildas den 23 mars 1956 med fem föreningar. Solna blir inofficiella mästare. Fyra "landskamper" spelas också, två mot Kanadensiska flottan på Traneberg och två mot US Navy på Östermalms IP. Den sistnämnda matchen sågs av uppemot 500 åskådare.

Rättvik Baseboll Softboll Klubb bildades 1975 av ungdomar i hôgstadiet, som ville prova på något nytt.

Sedan 1977 har klubben deltagit i nationellt seriespel. Klubbens första namn var Rättvik Bets.

Säsongerna 1980,-81,-83 och-84 spelades i högsta divisionen, tyvärr utan någon större framgång.

Klubben hade ca 100 medlemmar därav 50 aktiva.

Intresset för baseboll har ökat enormt i Rättvik in 80-talet, vilket gjort att ett juniorlag och ett pojklag sett dagens ljus. Även ett softballag var på gång 1981 efter några års uppehåll.
Dave Clark, coach ägare till Indianapolis Clowns. Han har även coachat lag utanför USA bland annat Rättvik i 1980-talet.

Dave blev basebollproffs -trots kryckor. Han lyckades bli professionell basebollspelare trots att sjukdomen polio gjort att han är beroende av kryckor.

Han trivs väldigt bra i Sverige och många personer både i och utanför klubben stöttar honom.

Dave kom till sverige första gången 1981. Det var Rättvik Baseboll Klubb som tog över honom och de är till dem återvänder under sina besök. Han bor i Florida och han har sin eget basebollskola.

"Du måste ha mer än stora muskler för att bli bra i baseball, man måste kunna använda huvudet också!" -Dave Clark

 

Dave Clark 1981

Bilder från Rättvik Baseboll Softboll Klubb 1978-1982 (se flera bilder i bildgalleri)

 

 
1987 kluben blev sponsad av Coca Cola. Klubben har fått en inbjudan av sin före detta coach Dave Clark till turneringsspel i UAS våren 1988 och ett antal uppvisningsmatcher mot basebollens motsvarighet till "Harlem Globetrotters" : Indianapolis Clowns.
I en broschyr om USA resan och ev stöd från 1987 man kunde läsa:

"Turneringen och uppvisningsmatcher kommer att spelas på Clowns hemmaarena i Ocala, Florida. Ett uppvisningsspel som utmynnar i att Clowns Kommer till Sverige 1989. Resan till Florida skulle komineras med ett träningsläger. Där kan laget under ledning av en proffesionell tränarkår finslipa formen inför 1988 års säsong. Ett träningsläger som skulle passa fint in i lagets målsättning att nå högsta divisionen inom 2 år. Då Indianapolis Clowns popularitet är mycket stor kommer vår visit att bli väldigt uppmärksammad av pressen i USA. Detta ger Klubben god PR och samtidigt oss chansen att sätta Sverige och Rättvik på världskarta som ett basebollnation. Här hemma kommer lokal press att bevaka vår vistelse i USA, vilket ger såväl små som stora sponsorer god PR."

The Coca-Cola uniforms

 
1988 Klubbens målsättning var: -Att seniorlaget, inom 2 år, skall spela i Div 1.
  -Att juniorlaget kvalar in till junior-SM i 1989.
  -Att softbollaget spelar i serien 1988.
  -Att ha en egen gräsplan i början av 1990-talet.

1998 04 02 Tidning: FK

Rättviks baseboll bättre än någonsin

BASEBOLL/SKELLEFTEÅ/UMEÅ.
Rättviks baseboll svarade i helgen för helgjutna insatser både i cup och serie
Fem matcher totalt på norrlandsturnén varav fyra vinster. Insatser som vittnar om ett lag som tycks starkare än någonsin. En upprepning av fjolårets final låter därför redan nu som en inte alltför vidlyftig gissning.

Coachen Johan Eriksson var fullt nöjd med sitt lag. Den uppskjutna cupkvartsfinalen mot Skellefteå slutade 9-5 seger efter ledning 1-7 i åttonde inningen. Hemmalaget knaprade in något av försprånget, men någon fara? Nej. Nu väntar Alby i cupsemifinalen.

Starks strike-outs
Till seriespelet. 11-7 vinst i inledningsmatchen mot Skellefteå liknade cupmatchen till en del. Rättvik tog poäng på Skellefteås missar. 0-6 i andra inningen blev 6-8 innan masarna kunde avgöra.
I den andra matchen fungerade Rättviks defensiv inte lika bra. Matchen böljade fram och tillbaka. 13-8 seger till hemmalaget var inget att säga om.
Mot Umeå började det lite trevande. 2-0 blev 2-1 och 4-4 fjärde inningen. Regnet gjorde att lagen fattade beslutet om spel i endast sju inningar. Trots det blev det ett par extra inningar innan matchen kunde avgöras. 4-4 efter spelade åtta innan Magnus Höglunds båda poäng avgjorde. Christian Starks elva strike-outs var heller inte dåligt.

Utklassning
I match nummer två mot Umeå var det i stort sett bara ett lag på planen. Slutsiffrorna 4-28 säger det mesta. En förkrossande seger.
Johan Eriksson kunde glädja sig åt pitching i mästarklass. Mattias Stenis och Magnus Höglund. Lägg därtill Ronny Frid och P-O Kajgård, och så Christian Starks pitching i den sista matchen mot Umeå. En hellyckad norrlandstrip. En final framåt höst kanten mot Leksand? Alls ingen omöjlighet. Rättviks pitching är i dagsläget både vass och bred.
CHRISTER KLOCKARÅS

SKELLEFTEÅ-RÄTTVIK (Cup) 5-9
SKELLEFTEÅ-RÄTTVIK 7-11
SKELLEFTEÅ-RÄTTVIK 13-8
UMEÅ-RÄTTVIK 4-7
UMEÅ-RÄTTVIK 4-28

CUP VINSTER (1998-2002)

                            

 

1998 05 02

Coachen Johan Eriksson fullt nöjd med sitt lag

Rättviks basebolltränare Johan Eriksson pusslar för fullt för att få ihop ett slagkraftigt lag till premiären på hemmaplan mot Umeå i början av maj.

Två spelarförluster och ett par frågetecken att räta ut i dagsläget. - Micke Larsson slutar som det verkar. Den andra spelaren som flyr Rättvik är pitchern Christian Stark som väljer spel i Sölvesborg den här säsongen. Ett litet frågetecken för Todd Turner, men förhoppningsvis blir han kvar i laget. David Sunesson pluggar i USA. Allt beror på om han vill hem till Svedala eller inte. På nyförvävssidan ser det tunnare ut. Den nya planen har kostat stora pengar. Därför hålls en aningen låg profil på spelarsidan. Pessimistisk? - Egentligen inte. De som är kvar spelade förra året. Resultatet kan bli att det blir någon utlänning mindre i laget. Sedan blir det att fylla på underifrån. - I stort blir vi nog inte svagare än förra året.

CHRISTER KLOCKARÅS

 
2001 05 12

Dussinet fullt för Rättvik

Rättviks baseboll visade goda takter redan i säsongsupptakten. Storseger, 12-0, i tredje omgången av Svenska cupen mot södernykomlingen Skövde. En match som avgjordes redan i den första inningen.

8-0 till hemmalaget i det tidiga skedet säger det mesta. En verklig smörstart. Rättvik slog på i stort sett allt och poäng rullade in i en strid ström. Efter den kanonöppningen slappnade hemmaspelarna av.

Upp till bevis

12-0 efter spelade sju innings. Tiopoängsregeln, och saken var klar. Bra hemmaspel. Det var klasskillnad mellan lagen. Rena transportsträckan för Rättvik efter rivstarten. - En härlig start av säsongen, tyckte assisterande tränaren Peter Henriks, som var nöjd med matchen.

Mattias Stenis pitchade bra i fem innings innan han bytte till Per-Ola Kajgård som också skötte sig med den äran.

Trots storsegern gavs inte den där riktiga värdemätaren. Svaret kanske ges redan idag då Rättvik begår seriepremiären hemma mot Umeå.

RÄTTVIK-SKÖVDE 12-0

 

2001 10 01

"Många gamla basebollspelare borde kunna göra en stor insats"

Rättvik har ett av Sveriges bästa seniorlag i baseboll. Trots det tvingas få eldsjälar slita hårt för att garantera ungdomsverksamheten. - Både fler barn och vuxna är välkomna att engagera sig, säger ungdomstränaren Mikael Nystrand.

Rättvik deltar just nu i SM-slutspelet i baseboll. Under många år har laget varit med i den yppersta Sverigeeliten. Speciellt under senare år. Trots de stora sportsliga framgångarna har tillströmningen till ungdomsverksamheten inte slagit ut lika väl. Konkurrensen från annan sport som hockey, bandy och fotboll är stenhård. - Inget fel på dessa sporter. Men jag skulle önska att fler unga testade basebollsporten. Det är otroligt roligt att spela, samtidigt har vi alla runtomkring mycket kul tillsammans, säger Mikael Nystrand. I Rättvik spelar totalt ett 20-tal ungdomar i åldrarna sju år till 16 år, uppdelade i tre åldersklasser. Befolkningsunderlaget i kommunen och de sportsliga framgångarna i Rättvik borde borga för fler unga basebollspelare. - Vi har framgångar trots att vi ofta får plocka in underåriga i lagen. Samtidigt har vi unga som nått juniorlandslaget - som 16-årige Markus Glad, säger han. Baseboll har varit ett etablerat faktum i Rättvik sedan 1970-talet. Därför finns det många duktiga före detta spelare i trakten. - Det vore mycket roligt om vi kunde förmå dem att aktivera sig mer som ledare. De har mycket att lära våra unga spelare. De ska veta att vi längtar efter dem och deras kunskaper. - Nu får de tre amerikanerna i A-laget dra ett tungt lass för de ungas utveckling. De flesta av oss ledare har ingen bakgrund inom baseboll. Vi ledare har ofta "ramlat in" när våra barn börjat spela, säger Mikael Nystrand.

I början av månaden vann Rättviks A-pojkar den största ungdomsturneringen i Sverige - Billingeslaget i Skövde. Ett 20-tal lag från hela landet deltog. I semifinalen besegrades Leksand. I finalen kunde Rättvik vinna en jämn match mot Kungsbacka med 11-9. - Intresset och grundförutsättningen för en blomstrande baseboll finns i Rättvik. Om vi blir fler ungdomsledare kan det bli bättre -dessutom blir det då inte så betungande för ett fåtal att hålla igång ungdomsverksamheten, säger Mikael Nystrand.

MATS LAGGAR 

mats.laggar@falukuriren.se

 

2001-09-02
Rättvik och Alby till SM-semi
Rättvik och Alby tog sig segrande ur kvartsfinalerna i SM-slutspelet baseboll. Rättvik behövde bara två matcher mot Tranås för att gå till semifinal medan Alby vann den tredje och avgörande matchen mot Skellefteå med 10-3 och gick till semifinal. I nedflyttningsspelet har Leksand i stort sett säkrat kvalspel efter att ha vunnit de tre inledande matcherna mot Skövde i helgen.

Båda bortalagen i kvartsfinalerna gick således till semifinalerna. Regerande mästarna Alby vände ett 0-1 underläge i matcher till avancemang efter 3-5, 2-0, 10-3 mot Skellefteå. Skellefteå utslagna i kvartsfinalerna, när hände det senast? Kan Alby hålla hela vägen igen? I semifinalerna står man emot Karlskoga, som segrade i fyra av de sex matcherna lagen spelade sinsemellan i serien.

I den andra semifinalen möts Sundbyberg och Rättvik. Rättvik vann borta mot Tranås med 5-1 och 10-5 och vann två av fyra matcher mot Sundbyberg i grundserien.

Bäddat för en spännande semifinalserie. Bäst av fem matcher gäller i semifinalerna, som inleds den kommande helgen i Alby respektive Rättvik.

Leksand tog grepp på nedflyttningsserien genom att bortabesegra Skövde med 7-1, 9-2, 17-2. Det unga Skövde kommer att få svårt att klara sig kvar i Elitserien. Det krävs vinster i den avslutande omgången mot Oskarshamn, samtidigt som man får hjälp kommande helg när Leksand möter Oskarshamn. De två bästa lagen i kvalserien får möta var sitt division 1-lag i ett direktkval om fortsatt Elitserieexistens.

skriven av - Kristian Pälviä

 

2001-09-24
Rättvik på väg mot SM-guld
Rättvik har tagit en 3-0 ledning i basebollens SM-finaler efter den första finalhelgen som avgjordes på Albys hemmaplan. Nu räcker det med en vinst i någon av de fyra avslutande finalmatcherna nästa helg för att SM-guldet skall säkras.

Rättviks segersiffror i de tre matcherna skrevs till 11-0, 8-2, 6-1. Solklara segrar för Rättvik mot ett Alby som aldrig kom upp i normal klass, varken i pitchingen/defensiven eller i slagningen.

Alby, som ju vann SM-guld i fjol, får svårt att hindra Rättvik från att ta sitt första SM-guld någonsin kommande helg. Men ingenting är omöjligt...


skriven av - Kristian Pälviä

 

SM-guld till Rättvik

 

Segeryra efter seger mot Alby

På lördagen skrev Rättviks Baseboll in sig bland de stora. Med totalt 4-1 i matcher mot Alby såg de till att SM-guldet hamnade i rätt händer.

Efter en svag insats i fjärdematchen visade laget var skåpet skulle stå i den femte. Seger med 12-2, och korkarna på "skumpan" flög i luften.

Efter över fem timmars spel var saken klar. 3-0-ledningen från förra helgen blev 3-1 innan Rättvik rivstartade match fem med fyra raka poäng i första inningen. En kanonstart som fick gästerna ur balans.

Därmed bärgades det första SM-guldet i lagspel till Rättvik. Visst var bandylaget i final för dryga halvseklet sedan, och visst var damlaget i fotboll i final mot Öxabäck 1973, men några guld blev det aldrig.

Rättviks Baseboll har i år visat den rätta tågan och spelat allt stabilare.

Klubben, som bildades för 26 år sedan fick nu sin efterlängtade revansch. Med stöttespelare i laget som bröderna Börjes, Höglund, Stenis, Kajgård med flera var det värdiga mästare som korades. Lägg därtill årets amerikanare Godfree, McDonald och Miranda, som alla tillskapat laget ännu mer i slagstyrka. Och det var helt i sin ordning att supercatchern Tomas Börjes valdes till finalspelets nyttigaste spelare.

Annars inledde hemmalaget darrigt. Ingenting fungerade, samtidigt som Albys pitcher Micke Lindström firade julafton.

Gästerna plockade poäng medan Rättviks första poäng kom först i sjunde inningen efter cirka två timmars spel. Albyvinsten, 10-1, var solklar, men i publiken undrade många hur detta egentligen kunde hända. Rättvik skulle ju avgöra direkt, var det allmänna tipset.

Som tur var tog sig laget samman och kom igen med bravur i match två. 4-0 direkt i inledningen fick tydligen alla knutar att släppa. Plötsligt började pitching och slagning fungera och det rätta flytet infann sig.

Sanningens ögonblick infann sig vid 17.30-tiden. 12-2-segern var då ett faktum.

Segeryran visste inga gränser. Supportrar invaderade den vackra planen och pommacen sprutades i kaskader. SM-Guld, SM-Guld, SM-Guld skanderades innan guldmakarna drog sig tillbaka för att ladda för kvällens festligheter.

RÄTTVIK-ALBY 1-10

RÄTTVIK-ALBY 12-2

CHRISTER KLOCKARÅS

2001-09-29
Rättvik vann SM-guldet!

 


Rättviks BSK blev den åttonde föreningen att vinna SM-guld då man säkrade SM-guldet i baseboll i och med 12-2 vinst mot Alby BSK i den femte matchen av finalserien. Passande nog blev Tomas Börjes, MVP i SM-finalserien, den som slog hem den definitivt avgörande poängen och säkrade segern för sitt Rättvik.
På bilden syns Rättvik med SM-pokalen. Foto: Christer Klockarås, Falukuriren.

Det var i den åttonde inningen, med laddade baser och ställningen 9-2 till Rättvik, som Börjes klev fram och slog hem alla löpare på bas med en trepoängsdubbel. Mattias Stenis var en annan matchvinnare, som vann båda "sina" matcher i finalserien, och gick hela vägen i den avgörande matchen för Rättvik.

Alby vann annars "ödesmatchen" mot Dan Godfrey vid ställningen 0-3 i matcher, genom en kanoninsats av Mikael Lindström på pitcherkullen. Alby lyckades således vinna en av matcherna i finalserien (10-1) men det räckte inte till det andra raka guldet. Rättvik var genomgående det bättre laget, vilket även siffrorna i finalserien visar klart.

Rättviks första SM-guld således och man är därmed klara för spel i Europacupen B-pool  kommande år. Alby är kvalificerade till CEB-cupen och man kan, som plåster på såren, få arrangera CEB-cupens A-pool säsongen 2002, sedan tidigare är ju Sundbyberg klara för spel i Cupvinnarcupen, B-pool, kommande säsong.

MVP i SM-finalserien blev alltså Rättviks catcher Tomas Börjes (bilden) som var överlägset bästa slagman av finallagen. I den femte matchen, som blev avgörande gick Börjes 5 för 5 med två dubblar, fyra RBI:s och ett i övrigt utmärkt defensivt spel som catcher.

Noterbart var att SVT var på plats och kommer sände ett sexminuters inslag i Sportspegeln. 


skriven av - Kristian Pälviä

 

Junior-EM i baseboll en investering

Rättvik och Leksand vill arrangera junior-EM i baseboll nästa år.

Men först måste klubbarna ha klartecken om finansieringen.

- Vi hoppas få besked på söndag, säger Johnny Stormats.

Klubbarna har sökt bidrag från respektive kommun för att genomföra arrangemanget. Man räknar med att det kostar cirka 90-100 000.

Klubbarna vill ha 20 000 kronor från varje kommun och resten i bidrag från Svenska Basebollförbundet. På söndag ska de ha ett möte med Svenska Basebollförbundet för att diskutera de ekonomiska förutsättningarna.

- Vi ser ju helst att vi inte behöver bekosta det här själva. Vi vill satsa pengarna inom den egna klubben, säger Johnny Stormats, ordförande i Rättviks Baseboll & Softboll Klubb.

Svenska Basebollförbundet har fått förfrågan från sin europeiska motsvarighet om de vill arrangera EM. De har i sin tur har tillfrågat Rättvik och Leksand.

Mästerskapet gäller den så kallade b-poolen. Länderna spelar nämligen i olika divisioner och Sverige tillhör b-poolen.

Sammanlagt kommer åtta europeiska landslag till EM. Vilka läder det rör sig om är ännu inte klart, men Sverige är med.

Om allt går som beräknat kommer mästerskapet troligen att genomföras under första veckan i augusti i Rättvik och Leksand.

- Vi behöver två planer att spela på. En räcker inte till.

Leksand har sökt och fått ett positivt förhandsbesked om bidrag från kommunen. I går beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott i Rättvik att föreslå samma summa, det vill säga 20 000 i bidrag.

- Junior EM är en investering för bygden. Det höjer intresset för sporten och marknadsför de båda orterna, menar Stormats.

MARIT SUNDBERG

0248-130 05

Svenska mästarna hyllas

"Viktigt att uppmärksamma basebollslagets framgångar"

RÄTTVIK. 2001

I kväll firar kommunledningen Rättviks basebolls-lag för SM-guldet. - De har gjort en stark insats helt på egen kraft. Det måste uppmärksammas, säger kommunfullmäktiges ordförande Åsa Björklund.

För snart två veckor sedan spelade Rättvik hem ortens första SM-guld i baseboll. SM-tecknet var ortens första lagguld. 1973 erövrade IFK Rättviks fotbollsdamer ett inofficiellt SM-silver mot Öxabäck. Tidigare, för ett drygt halvsekel sedan, tog bandyns herrar SM-silver.

- Vi tycker att det är mycket viktigt att vi uppmärksammar basebollslagets framgångar även från kommunens sida. Klubben har gjort en storartad insats, säger Åsa Björklund.

SM-guldet uppmärksammades av media över hela landet. Bland annat genom ett omtalat reportage i tv-sporten av journalisten Jens Lind.

- Kommunen har fått mycket "good will" genom lagets framgångar. Man ska komma ihåg att klubben kämpat hårt och tålmodigt för detta. De har med egna insatser fixat en egen spelplan, organiserat laget och ordnat egen ungdomsverksamhet. De har aldrig någonsin "skrikit" efter kommunala bidrag. De har fixat det mesta på egen hand, säger Åsa Björklund.

Klubben bildades 1975 av en grupp högstadieelever, bland annat den då unge Magnus Höglund. Han finns fortfaran- de kvar i klubben som tränare, spelare och fixare.

- Vi vill med den officiella uppvaktningen ge klubben Rättviksbornas och fullmäktiges stora uppskattning. Vi hoppas att det kan bidra till att sporra inför framtiden, säger Åsa Björklund.

MATS LAGGAR

mats.laggar@falukuriren.se

Resultat BASEBOLL SM-semifinal

Leksand-Rättvik 4-9, 4-9 Rättvik har tagit ett järngrepp om semifinalspelet mot argaste konkurrenten Leksand. Matchserien spelas i bäst av fem och Rättvik leder med 2-0 efter bortasegrarna i helgen. - Vi gjorde misstag som inte får göras, säger en besviken Leksandstränare i Magnus Jönsson. - Nu är det bara att ta en match i taget, vi kan bättre än så här och det ska gå att vända, säger Jönsson. Rättviks tränare Magnus Höglund håller med kollegan. - Det var bra baseboll från båda lagen, vi drar lite nytta av deras misstag och hade nerverna på vår sida, säger Höglund. - De slår lite bättre än vad vi gör men har lite orutin så vi får vara nöjda, säger Höglund. Bäst i Rättvik Tobias Andersson och Mattias Stenis. - Sedan har vi haft några killar från Gävle, vårt farmarlag, med som gjort bra ifrån sig, säger Höglund. Spänning att vänta nästa helg. - Ett par förluster och det blir nerv igen, konstaterar Höglund

 

 

Rättvik till ny SM-final

Och visst har säsongen gått bra hittills för The
Butchers - slaktarna. Även om de inte precis slaktade Leksand i lördags. Förra helgens två matcher slutade båda 9-4 i Rättviks favör. - Det var egentligen tre jämna matcher men vi hade lite bättre försvarsspel och gör inte lika många misstag, menar Magnus Höglund. Sumpan i finalen Nu hägrar andra raka SM-guldet för Rättvik. Motståndare i finalen, bäst av sju matcher, blir Sundbyberg som vann serien i stor stil. - Det ser bra ut för oss. Vi har bra pitching (kastande) och bra försvar, tycker Magnus. - Vi spelade jämna matcher i serien. Nu får vi börja hemma med tre matcher till helgen. Seriematcherna mellan de båda finallagen resulterade i tre segrar för Sundbyberg och två för Rättvik, som förlorade två av de tre hemmamatcherna. Men då var läget annorlunda i lagen. - Nu har vi mycket folk på bänken i och med att vi fått några spelare från Gävle tack vare farmaravtalet. Fast en spelare tog dock farväl av kompisarna efter matchen i lördags - Nat Holmer, som gjorde en 'home run' i lördags' blir inte med i SM-finalen utan återvänder till studierna hemma i USA. Men Blair Havens är kvar. Det var han som i andra omgången i lördags slog hem spelare och tre poäng. Därefter kunde Rättvik med duktige pitchern Mattias Stenis i spetsen bevaka ledningen. - Vi har också en av Sveriges bästa catchers (mottagare) i Thomas Börjes och det är en stor fördel mot Sundbyberg, anser Magnus Höglund.

 

SM-guld till Rättvik - igen!

2002-09-23

Rättvik tog sitt andra raka SM-guld i baseboll genom att besegra Sundbyberg i den avgörande sjunde matchen med 4-2 - den jämnaste finalserien någonsin! Man vände därmed ett 2-3 underläge i matcher avslutningsdagen, mycket starkt! Mattias Stenis (bilden) som pitchade framgångsrikt under finalserien valdes till Most Valuable Player fullt välförtjänt.

Efter att vänsterhänte Sundbybergpitchern Ryan Lewis vunnit den inledande matchen (9-5) kom Rättvik igång med slagningen i de två andra matcherna. Anförda av Mattias Stenis vann man match nummer två med säkra 6-1. Varken Rickard Ljung, Tommy Ekelund eller Vincent Persson kunde hindra Rättvik att säkra två segrar i den inledande finalserien. Magnus Höglund kastade för Rättvik i den tredje matchen som slutade 12-7.


Den andra finalhelgen inleddes med två raka Sundbybergssegrar, 2-0 och 2-0. Då fungerade pitchingen och defensiven oklanderligt. Men på söndagen kunde Rättvik få in ett antal poäng i båda matcherna på olyckliga errors av Sundbybergs spelare vilket till slut var det som fällde avgörandet. Marginalerna - i detta fall defensiva misstag - avgjorde denna SM-final till Rättviks fördel.


Rättvik har nu vunnit sitt andra raka SM-guld, i fjol besegrade man Alby i SM-finalen med 4-1 i matcher.skriven av -
Kristian Pälviä

Brinner för baseboll

Magnus Höglund, var med och drog igång baseboll i Rättvik för 30 år sen och han debuterade i landslaget 1981. Han är fortfarande med i landslaget och är spelande tränare för Rättvik. - Det är kul att vara med och spela, förklarar han drivkraften.
I
helgen avslutas årets elitserie i baseboll.
Butchers (slaktarna) från Rättvik spelar med ”kniven på strupen” i de två avslutande bortamatcherna mot Sundbyberg.
Efter att ha vunnit
SM 2001 och 2002 löper Rättvik nämligen risken att för första gången på många år missa slutspelet, dit de fyra främsta lagen i serien går.
Rättvik ligger just nu femma
- Vi måste vinna båda matcherna mot
Sundbyberg för att gå till slutspelet. Då får vi ju dom efter oss, konstaterar Magnus Höglund.
-
Sundbyberg har säkert också lite press på sig. Laget vann ju SM förra året.
Oavsett hur det går blickar Magnus framåt.
EM och
VM
Baseboll är en stor del av hans liv. Ännu tänker han inte lägga av även om han medger att det ibland känns jobbigt. Han menar att det som gör att han orkar hålla på är att han jobbar i Rättvik. Fast det finns förstås andra morötter.
- Nästa år är det både EM i
Tjeckien och VM i Holland. Det är sånt man gärna vill vara med om.
- Efter
Sveriges fjärdeplats i EM förra året har förbundet även fått lite extra pengar och i höst blir det träningsläger i Florida för landslaget.
Ska du med dit-
- Truppen tas ut nästa vecka och jag hoppas att jag kommer med.
Att
Rättvik tappat lite standard i år förklarar Magnus med att några viktiga spelare inte kunnat delta samtidigt som övriga inte levt upp till vad de kan. Detta trots att två amerikaner tillfört en hel del och att en kille från Gävle kastat bra.
Magnus hoppar själv in som pitcher (kastare) ibland.
- Fast jag har haft lite problem med kastarmen ända sedan jag var med
landslaget läger i Aten i mars.

Beskriv dig själv med tre ord!
-
Envis. NäÕ jag vet inget mer, det där var svårt.

Bästa och sämsta egenskap-
-
Envis på gott och ont. Sen kanske jag är lite dålig på att ge tid åt andra människor.

Varför blev det
baseboll för dig-
- Jag märkte att jag kastade
boll bra. Och så var vi många kompisar som tyckte om det.

Vad gör du när du
kopplar av-
- Spelar
golf.

Har du några förebilder,
människor du ser upp till-
- Ens
föräldrar. Folk som uträttar mycket i det tysta.

Vad gör dig glad-
- saker som inte är förväntade. Överraskningar
inom idrott till exempel.

Vad gör dig
ledsen-
- Oärliga
människor.

Vem/vad gör dig arg-
- Folk som inte gör nåt
vettigt för sina pengar.

Framtidsplaner-
- Hålla mig
frisk.
HANS
BLOOM

Europacup till Rättvik

Arrangemanget i sommar ska kosta under 100 000 kronor

Regerande svenska mästarna i baseboll, Rättviks baseboll och Softboll Klubb, arrangerar Europacupen för klubblag i sommar.

- Nu hoppas vi att kommunen ställer upp för oss och bidrar med 30 000, säger arrangören Johnny Stormats.

Intresset för baseboll växer i Siljansbygden. I fjol blev Rättvik svenska mästare i baseboll. Klubben arrangerade även junior-EM tillsammans med Leksand.

- Arrangemanget av junior-EM blev en stor framgång. Vi fick mycket beröm. När vi ansökte om att få arrangera Europacupen för mästarlag tog det inte lång tid innan vi fick klartecken från Europeiska basebollförbundet. Orsaken var det lyckade JEM:et, säger Johnny.

Budgeten för sommarens cup i juni är relativt sett blygsam - endast 95 000 kronor.

- Vi fixar logi och husrum åt alla åtta lag, men det är respektive lag som betalar. Den enda kostnad vi har är kostnaderna för de internationella domarna som övervakar allt spel. Därför blir omkostnaderna relativt sett blygsamma, säger Stormats.

Klubben finansierar satsningen främst genom de inkomster som klubbmedlemmarna drar in genom ideellt arbete. Överskjutande del hoppas klubben att kommunen ska bidra med.

- I fjol fick vi 20 000 för JEM. Nu hoppas vi på lite mer - 30 000 - eftersom vi är ensamma som arrangörer. Vi tror och hoppas att det ska lösa sig. Basebollen har ett rejält uppsving i Rättvik och i landet i övrigt. Många nya har sökt sig till klubben. På nationell nivå har Sverige även tagit sig till A-gruppen, både på junior- och seniornivå. Vi tror att kommunen inser vad ett finansiellt bidrag kan betyda för oss och bygden, säger han.

Arrangemanget inleds 15 juni och avslutas med final torsdagen den 19 juni. Deltagande nationella mästarlag kommer från Sverige, Ryssland, Polen, Norge, Schweiz, Finland och Litauen.

- Vi tror på storpublik. Rättvik får ses som en av favoriterna. Vinner vi går vi upp i A-gruppen, säger Johnny Stormats.

MATS LAGGAR

0248-130 05, 070-694 87 40

mats.laggar@falukuriren.se

 

Rättviks baseboll och softboll klubb arrangerar Europacupen

Förhoppningen är att
kommunen bidrar med en något större summa än i fjol (20.000 kr). - Eftersom vi står som ensam arrangör i år, skriver Johnny Stormats. Liksom i fjol kommer Svenska basebollförbundet att bidra med en del av kostanden. - Deltagande lag i cupen är i dagsläget inte klart. Bindande anmälan går ut sista februari, men de lag som kommer är regerande mästare i respektive land. Lyckosamt I somras arrangerade Rättviks och Leksands basebollklubbar gemensamt Junior-EM:s B-pool. Turneringen blev lyckosam både sportsligt och arrangörsmässigt. - Sverige tog klivet upp i A-poolen och vi fick mycket positiv kritik, dels från deltagande länder, dels från Svenska basebollsförbundet och Europeiska basebollförbundet. Med detta som bakgrund beslutade styrelsen för Rättviks baseboll och softbollklubb att söka arrangemanget Europacupen för klubblag. - Dit är vi kvalificerade i egenskap av svenska mästare. Ansökan skickades in i oktober och föreningen blev nästan omedelbart utsedd som arrnagör av Europeiska basebollförbundet.

 

2003-06-29
EC: Finaler för Rättvik och Tranås
Rättvik förlorade finalen i Europacupens B-pool mot Paderborn Untouchables med 21-0. Därmed går platsen i Europacupens A-pool till Tyskland medan Sverige fortsätter i B-poolen. Tornado Balashika från Ryssland knep bronset efter seger över Challengers Zürich med 7-2.
Samma öde drabbade Tranås i Cupvinnarcupen, som trots en kanonmatch mot Windsor Bears fick se sig besegrade med 2-1. Därmed avancerade det engelska laget till A-poolen.

Leksand är den enda svenska klubben som deltar i A-pool (C.E.B-cupen). Den turneringen spelas i Kroatien, och Leksand gick till semifinal efter två imponerande segrar i gruppspelet. Där blev det dock förlust för dalmasarna.


FINAL FÖR RÄTTVIK I EUROPACUPEN B-POOL

Europacupen B-pool spelades med sju lag sedan det polska laget MKS Kutno hoppat av deltagande i turneringen.

 

Basebollklubb får inte mer pengar av kommunen

Rättviks basebollklubb får inga fler kommunala pengar för att arrangera Europacupen. Det tidigare bidraget på 20 000 kronor får räcka menar kommunledningen.

- Vi säger nej. Vi måste behandla alla klubbar lika, säger Johnny Jones.

Tidigare i år beslutade kommunen att bidra med pengar till Rättviks baseboll- & softbollklubb - för arrangemanget av Europacupens B-pool i baseboll den 15-19 juni.

Sedan beslutet togs har det stått klart för klubben att nya krav fördyrat arrangemanget. Bland annat utökades cupen från sex till åtta lag, vilket innebar att klubben tvingades hyra basebollplanen i Leksand längre än förväntat. Utöver det beslutades även om spel för placeringarna fem till och med åtta. Totalt innebär det att arrangemanget blev 10 000 kronor dyrare än beräknat. För att klara underskottet ansökte klubben i maj om ett kommunalt förlustbidrag.

I kommunstyrelsens arbetsutskott blev beslutet att säga nej till klubbens begäran om mer pengar.

- Det är i sig glädjande att Rättvik på senare tid lyckats få många arrangemang på hög nationell nivå. Men vi måste behandla alla klubbar lika. Det går inte att komma till kommunen för att täcka förluster. Vi har redan gett

klubben pengar. Det får räcka, säger Johnny Jones.

MATS LAGGAR

2003 02 12

...men för få moldaver kom

Moldavien kom till Rättvik i måndags.

Men laget får inte spela Junior-EM i baseboll, som inleddes i Leksand/Rättvik i går.

- Ett mycket tungt beslut att ta, säger Peter Ström i europeiska basebollförbundets tekniska kommitté.

Det moldaviska juniorlandslaget i baseboll dök upp i Rättvik i måndags. Och med det - problem för arrangörerna. De moldaviska spelarna hade, i efterdyningarna av den senaste tidens människosmugglingar i samband med idrottsevenemang i Sverige, veckan tidigare nekats visum av det svenska konsulatet i Bukarest, Rumänien, och trots idoga övertalningsförsök hade inte arrangerande Leksand baseboll och Rättvik baseboll fått något besked om att konsulatet ändrat sig. - Plötsligt stod de bara där och ville vara med. Vi blev chockade, säger Ulf Hedberg, ordförande i Leksand. Den perfekta lösningen hade varit att lotta in Moldavien i turneringen och åter få en jämn sexlagsserie. Då kom nästa chock: Den moldaviska truppen innehöll bara 14 spelare. - Konsulatet hade bara gett visum till de som fått visum tidigare och bevisligen återvänt till hemlandet efter att ha varit utomlands, säger Peter Ström i tekniska kommittén. - Men europeiska basebollförbundets regler säger att det måste vara minst 15 spelare i ett landslag för att det ska få ställa upp i ett mästerskap. Därför var det solklart och vi har inget dåligt sambete. Men med tanke spelarna i laget och vad de gått igenom för att över huvud taget komma hit var det förstås ett mycket tungt beslut att ta. Som en tröst får dock Moldavien, under de två dygn man stannar i Dalarna, spela träningsmatcher mot det lag som står över varje dag. I gårdagens premiärmatch så föll förhandsvaroiterna Sverige lite överraskande med 29-12 mot Slovakien. - Det var lite nervöst med en EM-premiär på hemmaplan. Vi gjorde mycket egna misstag, säger Tony Klarberg, coach för Sverige. I gårdagens andra match så besegrade Rumänien Storbritannien med 8-2.

MARKUS JOSEFSSON

markus.josefsson@falukuriren.se

Slaktarna från Rättvik tog revansch

RÄTTVIK Förra veckan slaktades Rättvik av Leksand med 11-0. På onsdagskvällen tog”slaktarna” gruvlig revansch och vann med 11-5 hemma på " Butchers field”. - Skönt, sa Magnus Höglund, tränare i Rättvik.
När ärkerivalerna möttes
förra veckan mönstrade Rättvik flera juniorer. I går kväll ställdes ett mera välslipat manskap på planen.
Rättvik tog då kommandot direkt mot ett Leksand, som å sin sida saknade ett par duktiga spelare. Redan efter första omgången ledde hemmalaget med 3-0 och när det efter tre omgångar stod 9-2 till Rättvik pekade en del på en snabb och överlägsen seger med slut efter sju omgångar.
Kom inte närmare
Leksand hade då redan bytt kastare. Samtidigt som Rättviks nye "
jänkare Trave Hopkins visat fin kvalitet både som bollmottagare (catcher) och slagman.
Leksand kämpade dock på medan Rättvik verkade slå vakt om ledningen. Laget började även slarva en del och efter sju omgångar stod det 10-5.
Fast närmare kom inte
Leksand.
Med kastaren
Thomas Börjes (vanligtvis catcher) i spetsen höll Rättvik undan och knep ytterligare en pinne i åttonde omgången varefter Börjes brände ut tre leksingar.
- En nödvändig seger, sa en nöjd
Magnus Höglund efteråt.
Nödvändig med tanke på att
Rättvik inte fått så bra start i serien medan Leksand visat hög klass i inledningen.
Säkrast att räkna med båda Siljanslagen i serietoppen.
HANS
BLOOM
023-476 47
hans.
bloom@daladem.se

Leksand slaktade ”The Butchers” med 11-0

LEKSAND/FALUN De båda dalalagen Leksand och Rättvik som börjat elitserien med åtta bortamatcher vardera drabbade på onsdagskvällen samman i Leksand. Och det blev en festlig hemmapremiär för Leksand som inte gav ”The butchers” en chans, segersiffrorna skrevs till 11-0.

- Trevligt att vi fick vinna när det äntligen blev match på hemmaplan, kommenterar lagledaren Magnus Jönsson.
- Och vi spelade riktigt bra, så segern var odiskutabel.
Det var framför allt mycket bra
pitching av Johan Tisell och Rickard Leander i hemmalaget som grundlade segern.
- Det var även en bra defensiv från vår sida, en bra laginsats helt enkelt.
Värt att notera är också att
Björn Johannesen svarade för en klockren homerun.
Rättvik som tappat flera nyckelspelare kunde inte bjuda upp något riktigt rejält motstånd, utan fick finna sig i att spela andra fiolen den här gången.
- De var nog lite sämre än väntat och har tydligen problem med laget, säger
Magnus Jönsson.
Leksand övertygar
Leksand har inlett elitserien övertygande och toppar tabellen efter nio omgångar med åtta vinster och en förlust.
Senast
Leksand vann SM var 1999 och nu kan det vara dags igen.
- Vi fick
stryk av Sundbyberg i femte och avgörande SM-finalen i fjol, så nu är vi sugna på revansch, fortsätter Magnus Jönsson i Leksand.
Nästa onsdag har
Rättvik chansen att vända på steken når lagen möts i returen.
Då har
Rättvik sin första hemmamatch för säsongen och det kanske är nyckeln till revansch i ”masderbyt”.
BO FAGERLUND
023-475 53
bo.
fagerlund@daladem.se 

Rättvik kanske drar sig ur elitserien

RÄTTVIK 2001 och 2002 vann Rättviks basebollag ”The Butchers” (slaktarna) elitserien. I dag är det inte lika muntert i klubben - A-laget ligger på slaktbänken några dagar innan seriespelet drar igång. - I värsta fall tvingas vi säga nej till elitseriespel, säger veteranen Magnus Höglund, 42.


Han och de övriga i det
sargade gänget tränade på måndagskvällen. Ovetande om det blir nåt spel i årets serie eller inte.
Enligt spelschemat inleder
Rättvik serien först den 11 maj mot regerande svenska mästarlaget Leksand på bortaplan.
Leksand har å andra sidan seriepremiär nu på lördag borta mot Skövde.
De lagen och de övriga vill förstås få veta om
Rättvik tänker vara med i årets seriespel eller inte.
- Jag vet inte hur det blir. Det är en sak för
styrelsen att bestämma, säger Magnus Höglund, som räknar med att få veta hur det blir senast torsdag.
Dålig
återväxt
Även om
Magnus Höglund fortfarande är med i landslaget och tillsammans med klubbkompisen Håkan Börjes nyligen var på läger i Florida säger det samtidigt kanske en del om återväxten inom baseboll i Rättvik.
De senaste säsongerna, inklusive
SM-guldåren 2001 och 2002, har Rättvik varit mycket beroende av spelare från USA.
I fjol hade
a-laget flera gånger svårt att få ihop spelare till matcherna. I år är problemen redan stora.
Landslagsspelaren
Ronnie Frid har lämnat klubben för spel i Karlskoga. Dessutom har fyra-fem spelare sagt att de tänker lägga av, eller i alla fall inte kan ställa upp hela säsongen.
Tre år efter
SM-guld kan alltså styrelsen för ”slaktarna” tvingas sätta kniven i A-laget.
HANS BLOOM

 

Inga fler derbymatcher

RÄTTVIK Rättvik bestämde sig på tisdagen för att lägga ner A-lagsverksamheten och dra sig ur årets elitseriespel. Endast fem spelare finns att tillgå och det krävs nio på planen. - Ska man spela i elitserien måste man ha minst 12-13 man, säger Rättviks vice ordförande Jonny Stormats.


I höstas tog
Rättvik beslutet att inte satsa på några amerikaner utan istället ge ungdomarna chansen. Men en efter en har fallit ifrån, bland annat de fyra spelare som farmades från Gävle.
-
Gävle gick upp i division 1 och den bäste av de fyra ville satsa på skolan och tyckte det räckte med division 1-spel hemma i Gävle, berättar Jonny Stormats.
Dyrt med
amerikaner
Att ta hit två
amerikaner kostar cirka 60 000 kronor. Utöver det står sponsorer för kost och logi.
- Det kan tyckas lite, men är mycket
pengar för en basebollförening.
-
Dessutom är det för sent att i nuläget rekrytera importer, det skulle bara bli panikvärvningar. Man måste veta att det är bra spelare och att de tillför laget något, säger Jonny Stormats.
- Nu får vi istället lägga årets A-lagspengar på våra duktiga
ungdomar och göra en rejäl ungdomssatsning med sikte på framtiden.
Går till
Leksand-
Att
Rättvik nu lägger ner A-laget den här säsongen drabbar framför allt spelande tränaren Magnus Höglund och Håkan Börjes. De tillhör landslaget som har viktiga uppgifter framför sig, bland annat EM i Tjeckien i juli och VM i Holland i september.
Speciellt för
Höglund måste en nedläggning kännas bitter eftersom han var med och startade föreningen 1975. I år är det alltså 30-årsjubileum.
- Lägger man ner
A-laget får spelarna gå vart de vill. Skulle vi däremot börja om i division 2 norra sitter Börjes och Höglund fast i vår förening, upplyser Jonny Stormats.
För de två landslagsspelarna blir
valet kanske enkelt, Leksand finns ju två mil från Rättviks egen kulaButchers Field”. De skulle bli prima förstärkningar i Leksands jakt på ännu ett SM-guld.
Ungdomsverksamheten i
Rättvik kommer inte att drabbas av A-lagets nedläggning. De serier och spelscheman som är lagda kommer att fullföljas.
HÅKAN ERIKSSON
023-475 52
hakan.eriksson@daladem.se
 

 

2005-05-04
Rättvik drar sig ur Elitserien
Med endast några dagar kvar till seriestart drar sig Rättvik ur Elitseriebasebollen. Detta besked lämnade Rättviks styrelse i ett pressmeddelande på tisdagskvällen. Anledningen är en akut spelarbrist då åtta spelare från fjolårets spelartrupp slutat i klubben av olika anledningar.

Rättvik beskriver beslutet i ett pressmeddelande:
- Ett beslut som naturligtvis är tungt att ta och besvikelsen är stor inom föreningen. För första gången på de senaste 30 säsongerna står Rättvik utan seniorlag i baseboll.
- Vi har drabbats av manfall i ett mycket sent skede i A-laget, totalt från fjolårets spelartrupp är det åtta spelare som har försvunnit av olika anledningar.

Med anledning av detta kommer spelprogrammet för Elitserien att revideras. Med största sannolikhet kommer man helt enkelt att stryka Rättviks matcher ur spelprogrammet, detta medför att Elitserien kommer att slutspelas med sju lag och varje lag spelar 18 matcher.

skriven av -
Kristian Pälviä

Pitcher och outfielder från Rättvik förstärker Leksand

LEKSAND Leksand har startat elitserien mycket bra men nu finns möjlighet att det blir ännu bättre. Till helgens matcher i Tranås är nu nyförvärvet Håkan Börjes från Rättvik klar för spel.

- En fin förstärkning, Håkan är en duktig ”outfielder” och är även användbar som slagman, kommenterar Magnus Jönsson i Leksand.
När
Rättvik tidigare i vår tvingades lägga ner sitt lag i elitserien riktade Leksand blickarna mot två av spelarna fån Rättvik, Håkan Börjes är nu klar medan Magnus Höglund får vänta ytterligare en vecka på klartecken.
Karantän
- Det finns en karantänsbestämmelse på ett par veckor när de spelat i
elitserien, men till nästa helg ska även Magnus vara klar för oss, fortsätter Jönsson.
- En mycket fin förstärkning,
Magnus är inte bara en ypperlig pitcher han blir även en ledare vid sidan av planen för våra unga spelare.
Bred trupp
- Med de här två tillskotten får vi en bredare trupp vilket är betydelsefullt när det går många matcher varje
helg.
Seriestarten innebar tre
vinster för Leksand i Skövde och den här helgen blir det trippelmöte i Tranås. Och med en fin förstärkning i laget har segerchansen inte minskat.
BO FAGERLUND

 

 

2006-05-15
Rättvik tillbaka i seriespel igen

Rättvik har börjat vandringen tillbaka mot eliten och det är de unga, som Robin Bolmstam och Kristoffer Sjöberg, som ska göra jobbet.

För drygt ett år sedan tvingades Rättvik avveckla seniorlaget och hoppa av elitserien på grund av spelarbrist. Nu är klubben tillbaka i seriespel, närmare bestämt i Division 2 norra. Rättvik satsar på unga spelare och spelar i princip med samma lag i JuniorAllsvenskan som i Division 2. Några rutinerade, nya och nygamla spelare är med i seniorlaget; under helgens säsongspremiär hade Rättviks spelartrupp en medelålder på 19,8 år.

Rättvik vill satsa på de unga för att bygga upp ett nytt lag från grunden. Målsättningen är att lära, ha roligt och spela många matcher i år. Om det räcker för att avancera en division får framtiden utvisa. Rättviks första match på seniornivå sedan hösten 2004 gick av stapeln i söndags då det var dubbelmöte mot Enskede i Division 2 norra. Första matchen var händelserik, efter första inningen stod det 5-1 till Rättvik som drygade ut ledningen till 14-3 efter fem innings. Rättviks unga spelare slog mycket bra och för att vara den första matchen för året så fungerade spelet tillfredsställande.

Efter några byten vände matchen och Enskede lyckades vända och vinna i extra innings med 15-14.

Även den andra matchen var händelserik. Amanda Frid, 16 år, startade som pitcher för att bytas mot den mer rutinerade P.O. Kajgård. Rättvik höll hela matchen och vann med 17-7.

 PG Sjöberg

Amanda bränner killarna

RÄTTVIK I Rättvik har basebollsporten legat nere ett par år, men nu är det full fart på Butchers Field igen. Och en av spelarna i laget är sensationellt nog en 16-årig tjej - Amanda Frid, som är en bolltalang utöver det vanliga.


- Jag har sysslat med
baseboll i sju-åtta år nu, det var min bror Ronny som lurade in mej på det här, berättar Amanda.
- Vi brukade kasta bollar jämt och jag har alltid varit bollintresserad.
Brorsan det är Ronny Frid, som nu spelar baseboll i elitserielaget Karlskoga.
I söndags gästades
Rättvik av Westerås för ett dubbelmöte i division 2 norra. I den andra matchen startade Amanda Frid på pitcherkullen för hemmalaget.
Det var hennes andra match för året och det blev också hennes andra seger. Under fyra innings nollade hon motståndarna med sin
kraftfulla fastboll.
Amanda satte sig omedelbart i respekt när hon brände några av Westerås mest erfarna slagmän och bakom henne kunde Rättvik glida fram till en 12-0-seger.
- Det är som kastare jag lyckas bäst, men spelar också vid andra basen.
- Däremot har jag lite svårare med slagningen, erkänner
Amanda.
Att hon är duktig kastare kan ha sin förklaring i att hon också är en mycket bra
handbollsspelare.
- Jag har spelat i dalalaget men nu har jag hållit upp under ett år med handbollen, men i
vinter kanske jag kör igång igen.
- Jag får ju höra jämt att jag måste vara en kanonskytt i
handboll, jag som är kastare i baseboll, säger Amanda med ett litet skratt.
zxcvbnmLandslagsmeriter
Att hon är en duktig basebollspelare framgår också av att hon medverkat i pojklandslaget.
- Jag var ensam tjej i
landslaget och var med i två år, vi spelade flera kamper i bland annat Tjeckien och Polen.
Nu har hon ett annat
landslag i sikte - att ta en plats i softboll-landslaget är nästa mål.
- Jag har aldrig spelat
softboll tidigare, men jag ska testa tillsammans med tjejerna i Leksand i sommar.
Amanda studerar fortfarande men går ut nian i vår och sedan blir det bollkastande för hela slanten, baseboll, softboll och handboll för den duktiga Rättviks-tjejen.
zxcvbnmBra seriestart
Säsongen har börjat bra för
Rättvik i comebacken i division 2. Första helgen blev det en vinst med 17-7 mot Enskede, men också förlust mot samma lag med 15-14.
I söndags blev det två
vinster mot Westerås, 10-6 och 12-0.
Nästa match blir mot stockholmslaget
Älta, hemma Butchers Field den 4 juni.
BO
FAGERLUND
023-475 53
bo.
fagerlund@daladem.se

 

2006-05-22
Rättvikstjej nollade Westerås

Har tjejer något i svensk baseboll att göra? Svaret är ett rungande ja, i varje fall om man ser på Rättviks 16-åriga pitcher Amanda Frid.
Foto: Philippe Longchamps

I söndags gästades Rättvik av Westerås för ett dubbelmöte i division 2 norra. I den andra matchen startade Amanda Frid på pitcherkullen för hemmalaget. Det var hennes andra match för året och det blev också hennes andra seger. Under fyra innings nollade hon motståndarna med sin kraftfulla fastboll innan jämnårige Tomas Andersson avslutade matchen i den femte inningen med två strikeouts.

Amanda satte sig omedelbart i respekt när hon brände några av Westerås mest erfarna slagmän och bakom henne kunde Rättvik glida fram till en 12-0-seger.

De första seniormatcherna på Butcher Field i Rättvik på två år var en uppvisning av de unga talangerna. I söndagens första möte pitchade Kristoffer Sjöberg (även han 16 år) hela matchen och vann därmed sin första match för året. Offensivt var Kim Thunell bäst med två tripplar. Slutresultatet skrevs till 10-6.

Med den lägsta medelåldern i division 2 och med tre segrar på fyra matcher ser framtiden ljus ut för nysatsande Rättvik.


skriven av - Philippe Longchamps

 

Tre inside the park homeruns

Rättviks leftfielder Gustav Uhr stod för en remarkabel och möjligen helt unik bedrift i vinstmatchen mot Uppsala. Uhr lyckades nämligen med konststycket att slå tre(!) inside the park homeruns. Rättvik tänker nu undersöka om Uhrs tre inside the park homeruns i en och samma match är ett internationellt rekord. Foto: Magnus Åker

Nysatsande Rättvik seriesegrare 2006

2006 09 20

I söndags säkrade Rättvik Butchers segern i Division II norra med två övertygande vinster mot lag Uppasla.

Med solklara sergrar 11-1 och 10-0 visade Rättvik att de är redo för Division 1 fortsättningsserie till Div 1. Genom  kanoninsats av Kristoffer Sjöberg och Fredrik Hansson på pitcherkullen samt utmärkt defensiv och offensiv spel av alla övriga spelare spelades matcherna i ett rasande tempo.

I 2005 tvingades Rättvik avveckla seniorlaget och hoppa av elitserien på grund av spelarbrist. Nu har klubben börjat vandringen tillbaka mot eliten. Under hela säsong har Rättvik satsade på unga spelare för att bygga upp ett nytt lag från grunden

Tack till P.G Sjöberg som samlade de 6 bästa 15 och 16 åringarna som spelade i Rättvik kadett lag 2005 och som vann Billigeslaget i fiol.  Seniorlaget börjat säsongen med bara två rutinerade seriespelare som P.O. Kajgård (f.d. Rättvik SM-guld vinnare i 2001-2002) och Kanadensare Philippe Longchamps (f.d. Lund spellare). Resten av laget var i princip samma lag som i JuniorAllsvenskan. Efter några övertygande vinster i säsongs början några gamla Rättvik spellare blev nostagisk och började återkomma till laget.  Tomas Börjes, MVP i SM-finalserien 2001, Fredrik Hannson och Magnus Åker blev Rättvik Jokers.

Rättvik Senior lag är en anorlunda trup: Sjöbergs far och son duo, 16 åriga Hansson tvillingarna, de två 16 åriga kusin tjejer Amanda och Ronja Frid och dessutom 15 årig kadett landslagspellare Adam Villamo som har varit lead-off slagman hela säsong.

Rättvik var genomgående det bäst laget i Division II norra, vilket även siffrorna visar klart. Med femton segrar på artton matcher ser vissar att nysatsande Rättvik är en seriös contender till en plats in Division 1. Dessutom, deras 3 enda förluster i säsong var med en 1-poäng marginal. Rättvik Butchers har ett djup reserv av talanger i deras junior och kadett lag så framtiden ser ljus ut för de.

Rättvik har två matcher kvar att spella innan deras matcher mot Skellefteå, City och Sundsvall.